Монотеїстичні релігії. Поняття "монотеїстична релігія"

Монотеїстична релігія як тип релігійного світогляду з`явилася задовго до початку нашої ери і представляла собою як персоніфікацію Бога, так і уявлення і наділення всіх сил природи єдиним свідомим егрегор. одні світові релігії нароблять Бога особистістю і її качествамі- інші - всього лише підносять центральне божество над іншими. Наприклад, православне християнство - монотеїстична релігія, в основі якої лежить образ триєдності Бога.монотеїстична релігія

Відео: Історія світових релігій Частина 17 Іудаїзм Леонід Мацих

Щоб пролити світло на настільки заплутану систему релігійних вірувань, потрібно розглянути сам термін з декількох аспектів. Тут слід пам`ятати про те, що всі світові монотеїстичні релігії належать до трьох типів. Це авраамічних, східно-азіатські релігії і релігії Америки. Строго кажучи, монотеїстичної релігією не є та, яка заснована на функціонуванні декількох культів, але має центрального бога, що підноситься над іншими.

Уявлення про єдиності Бога

Монотеїстичні релігії мають дві теоретичні форми - інклюзивну і ексклюзивну. Згідно з першою - інклюзивної - теорії, Бог може мати кілька божественних персонификаций за умови їх єднання в цілому центральному егрегор. Ексклюзивна теорія наділяє образ Бога трансцентентнимі особистісними якостями.

монотеїстичні релігії

Дана структура має на увазі в собі глибоку неднородность. Наприклад, деїзм припускає відхід від справ Божественного Творця відразу після створення світу і підтримує концепцію невтручання надприродних сил в хід розвитку всесвіті- пантеїзм має на увазі святість самого Всесвіту і відкидає антропоморфні вигляд і сутність Бога-теїзм, навпаки, містить в собі загальну ідею існування Творця і активного його участі в світових процесах.

Навчання Стародавнього Світу

Єгипетська древня монотеїстична релігія, з одного боку, була якась подоба едінобожія- з іншого боку, вона також складалася з великої кількості місцевих комбінованих культів. Спроба об`єднати всі ці культи під егідою єдиного бога, покровительствовавшего фараону і Єгипту, була зроблена Ехнатоном в 6 столітті до нашої ери. Після його смерті релігійні вірування повернулися в колишнє русло політеїзму.

Спроби систематизувати божественний пантеон і привести його до єдиного особистісного образу робилися грецькими мислителями Ксефаном і Гесиодом. В "державі" Платон ставить за мету пошук Абсолютної Істини, владної треба усіма речами в світі. Пізніше на основі його трактатів представники елліністичного іудаїзму робили спроби синтезувати платонізм і иудаистического уявлення про Бога. Розквіт ідеї про монотеїстичне божественної суті відноситься до періоду античності.

християнство монотеїстична релігія

Монотеїзм в іудаїзмі

З єврейської традиційної точки зору, первинність монотеїзму була зруйнована в процесі розвитку людства розпадом його на множинні культи. Сучасний іудаїзм як монотестіческая релігія строго заперечує існування будь-яких надприродних сторонніх сил, в тому числі богів, непідконтрольних Творцю.

Відео: Слов`янська віра заснована на самопізнанні

Але в своїй історії іудаїзм не завжди мав таку теологічну основу. І ранні етапи його розвитку проходили під статусом монолатріі - політеїстичної віри в піднесення головного бога над другорядними.

Світові монотеїстичні релігії, такі як християнство та іслам, свої витоки мають в іудаїзмі.

Визначення поняття в християнстві



У християнстві панує старозавітна авраамічних теорія монотеїзму і Бога - як єдиного вселенського творця. Однак християнство - монотеїстична релігія, основні напрями якої вносять в неї ідею триєдності Бога в трьох проявляеніях - іпостасях - Отця, Сина і Святого Духа. Цей догмат Трійці накладає на трактування християнства ісламом і іудаїзмом політеїстичний або трітеістіческій характер. Як стверджує саме християнство, "монотеїстична релігія" як поняття в повній мірі відображена в його основний концепції, але сама ідея тритеїзм не раз висувалася богословами, поки не була відкинута Першим Нікейським Собором. Втім, серед істориків існує думка, що в Росії існували послідовники православних течій, які заперечують триєдність Бога, яким допомагав сам Іван Третій.

світові монотеїстичні релігії

Таким чином, прохання "поясніть поняття монотеїстичної релігії" можна удоволетворіл, привівши визначення монотеїзму як віри в єдиного Бога, який може мати в цьому світі кілька іпостасей.

Ісламські монотеїстичні погляди

Іслам суворо монотеистичен. Принцип монотеїстичне проголошується в Першому стовпів віри: "Немає ніякого божества, крім Аллаха, а Мухаммед - пророк Його". Таким чином, аксіома єдиності і цілісності бога - Таухид - укладена в його фундаментальної теорії, і всі обряди, ритуали та релігійні дії покликані показати Единственность і Цілісність Бога (Аллаха).

Найбільшим гріхом в ісламі є ширк - прирівнювання до Аллаха інших божеств і особистостей - цей гріх непрощенних.



Згідно з ісламом всі великі пророки сповідували монотеїзм.поясніть поняття монотеїстична релігія

Специфічні особливості багаї

Дана релігія бере свій початок в шиїтському ісламі, нині багатьма дослідниками розцінюється як самостійна течія, проте в самому ісламі вважається вероотступніческой релігією, а її послідовники на території мусульманських республік раніше піддавалися гонінням.

Відео: Філософське спадщина Давньої Індії. Частина 1. Духовний пошук

Назва "багаї" походить від імені засновника релігії Багаулли ("слава Божа") - Мірзи Хусейна Алі, який народився в 1812 році в родині нащадків царської перської династії.

Бахаізм строго монотеистичен. Він стверджує, що всі спроби пізнати Бога будуть марні і не приносять користі. Єдиним зв`язком між людьми і Богом є "Богоявлення" - пророки.

Особливістю багаї як релігійного вчення є відкрите визнання всіх релігій істинними, а Бога єдиним у всіх іпостасях.

Індуістіческій і сикхський монотеїзм

Не всі світові монотеїстичні релігії мають схожі риси. Це обумовлено їх різним територіальним, ментальним і навіть політичним походженням. Наприклад, неможливо провести паралель між монотеїзмом християнства та індуїзму. Індуїзм являє собою величезну систему різних обрядів, вірувань, місцевих національних традицій, філософій і теорій, заснованих на монотеїзмі, пантеїзмі, политеизме і тісно пов`язаних з мовними діалектами і листом. На таку широку релігійну структуру сильно вплинула кастова стратифікація індійського суспільства. Монотеїстичні уявлення індуїзму надзвичайно складні - все божества об`єднані в один сонм і створені Єдиним Творцем.

перша монотеїстична рлігія

Сикхизм, як різновид індуїзму, також стверджує принцип монотеїзму в своєму постулаті "Один Бог для всіх", В якому Бог розкривається аспектами Абсолюту і індивідуальної частки Бога, що живе в кожній людині. Фізичний світ ілюзорний, Бог перебуває в часі.

Китайська система теологічних світоглядів

Починаючи з 1766 року до нашої ери традиційним світоглядом китайських імператорських династій стає шанування Шан-Ді - "верховного предка", "Бога" - або неба як наймогутнішої сили (Тань). Таким чином, китайська стародавня система світоглядів - це свого роду перша монотеїстична релігія людства, существовашая раніше буддизму, християнства та ісламу. Бог тут персоніфікувався, але не набував тілесної форми, що рівняє Шан-Ді з моізм. Однак ця релігія не є монотеїстичної в повному розумінні - в кожній місцевості існував свій пантеон малих земних божеств, що визначають особливості матеріального світу.

Таким чином, на прохання "поясніть поняття "монотеїстична релігія" можна сказати, що такий релігії властивий монізм - зовнішній світ майя є всього лише ілюзією, а Бог заповнює весь перебіг часу.монотеїстичної релігією не є

Єдиний Бог в зороастризмі

Зороастризм ніколи не стверджував ідею чіткого єдинобожжя, балансуючи між дуалізмом і монотеїзмом. За його вченню, поширився в першому тисячоліття до нашої ери по Ірану, верховним єдиним божеством є Ахура Мазда. На противагу йому існує і діє Ангра-Майнью - Бог смерті і мороку. Кожна людина повинна розпалити в собі вогонь Ахура Мазди і знищити Ангра-Майнью.

Зороастризм вплинув на розвиток ідей авраамічних релігій.

Америка. монотеїзм інків

Спостерігається тенденція монотеінізаціі релігійних вірувань народів Анд, де відбувається процес об`єднання всіх божеств в образ бога Вікарочі, наприклад, зближення самого Вікарочі, творця світу, з Пачай-Камак, творцем людей.

Таким чином, складаючи приблизний пояснення у відповідь на прохання "поясніть поняття монотеїстична релігія", Слід згадати, що в деяких релігійних системах боги, які мають схожі функції, з часом зливаються в один образ.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!

Увага, тільки СЬОГОДНІ!
» » Монотеїстичні релігії. Поняття "монотеїстична релігія"